BLOG

Így készülnek Laura klasszikus vonalai

2016.08.26 18:34

Így készülnek Laura klasszikus vonalai

A kézművességnek ma is megvan a varázsa. Szerencsére ebben a rohanó 21. században is sokan fordítanak hátat a sorozatgyártásban készült termékeknek, hogy otthonukat mesterek keze munkájával díszítsék fel. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogy miként készül egy mindannyiunk által jól ismert, örökérvényű kristály dekoráció.

A legismertebb kristály dekoráció

A Laura-dekor bizonyosan az egyik legismertebb kristály dekoráció, amelynek jellegzetes vonalait még azok is felismerik, akiket kevésbé ejt rabul egy kézzel csiszolt kristálypohár. Sőt, azt gondolom, hogy a legtöbben épp a Laurával azonosítják a kristálytermékeket (talán csak a Victoria-dekort ismerik többen).

Persze számos minta létezik, sőt lelkes tervezőknek köszönhetően formabontó minták is fel-feltűnnek, ahogy mi a Black Crystalnál is igyekszünk egy kis újat csempészni a megszokott és közkedvelt dekorációk közé. Mégis, legtöbben a klasszikust szeretik, s a klasszikus mintákat keresik.

Néhány szóban a tervezésről

A tervezés folyamata minden kristálypohár dekoráció esetében hasonló. A videó a kézi csiszolást mutatja be, de a kristálypoháron megfigyelhető piros vonalak mutatják, hogy a kristálynak át kell haladnia néhány munkafázison, míg a csiszoló mester kezébe kerül.

laura

Sokan meglepődnek rajta, de még a tervezés, a négyzetháló, a vonalak/mintaelemek felrajzolása is kézzel történik. Ezután elkészül egy úgynevezett „teszt-darab”, amit a mesterek közösen megvizsgálnak, hogy eldöntsék, valóban illeszkedik-e az adott dekoráció a kristálypohár (vagy más kristálytermék) formájához. Ezt követően már elkezdődhet a gyártás, ami, kézműves termékekről lévén szó, időigényes folyamat.

A közösen meghatározott mintának köszönhető, hogy a készlet egyes darabjai hasonlítanak egymáshoz, azonban ez nem a tömeggyártásban megszokott abszolút egyezés/azonosság, hiszen nem egy előre beállított robotkar végzi a csiszolást. Éppen ez adja a kézművesség értékét: egy kézzel csiszolt kristálypohár soha nem lesz pontosan ugyan olyan, mint akár készletbeli párja.

Egy mester munkáját, egy mester kézügyességét és szaktudását dicsérik Laura vonalai is, s éppen ezért lesz egyedi az a kristálypohár is, melyet klasszikus dekoráció díszít.


Kövessen minket Facebookon és minden termékünket 5% kedvezménnyel vásárolhatja meg!