RÓLUNK

A tevékenységről általában

A Black Crystal 1994 óta foglalkozik Ajkán kristálytermékek gyártásával. (kézi csiszolásával, homokfújással). Igyekszünk vevőink minden igényét kiszolgálni a hazai és külföldi piacokon egyaránt. Nagykereskedelmi és kiskereskedelmi egységek kiszolgálása mellett, saját webáruházakkal is igyekszünk a vásárlók rendelkezésére állni Európa több országában.

Termékeink között megtalálhatóak különböző kristály termékek, poharak, kelyhek, vázák, tálak, gyertyatartók is. Reklámtárgyak, cégajándékok készítésével is foglalkozunk, ahol a cég logót jelenítjük meg a termékeken ill. a dobozokon.

Munkatársaink mindegyike ezt a szakmát tanulta és gyakorolta éveken át, hogy megfelelő szintre fejlessze kézügyességét. Az koncentráció, a technikai tudás, valamint a szakmaszeretet együttesen tudják csak garantálni a minőséget vevőink számára.

Külön gondot fordítunk az alapanyagok minőségére, hiszen ez határozza meg a kristálytermékekre jellemző tiszta csillogást. Fontosnak tartjuk az állandó megújulást, a fejlesztést, de nem tévesztjük szem elől a tradíciókat sem.

Fontos számunkra, hogy csak jó minőségű termékek hagyják el az üzemet. Folyamatosan gyártott termékeink mellett, melyeket raktárról azonnal tudunk értékesíteni, természetesen foglalkozunk egyedi elképzelések megvalósításával is.

A Gyártásról

Az általunk forgalmazott kristály termékek díszítése kizárólag kézzel történik, un. kézi csiszolással.  Itt először megtervezik az adott kristály termékhez illeszkedő dekort, figyelembe véve a megmunkálásra váró tárgy formáját, paramétereit. A tervezés során először “teszt” darab készül, ahol ellenőrzik, hogy a csiszolt kristály valóban az elképzelésnek megfelelően készíthető-e el. Itt kerülnek meghatározásra a legfontosabb – a feljelölés során kézzel megrajzolt – metszéspontok, melyeken át kell haladnia a dekoráció jellegzetes vonalainak. Ezen pontok szem előtt tartása biztosítja a készleten belüli hasonlatosságot.  Ezek után elkezdődhet a kristálytermékek gyártása. A termékekre felkerülnek a meghatározott vízszintes és függőleges vonalak alkotta hálók, majd jöhet a csiszolás. Ebben a munkafázisban olyan szakemberek vehetnek csak részt, akik a megfelelő képzettséggel rendelkeznek. A csiszolás után a kristályokat egy speciális savkezelésnek vetjük alá, melynek következtében a csiszolt felületek érdessége kisimul, így a felület fényes lesz. A savazás is kézzel történik, állandóan figyelemmel kísérve a kristályok fényességét, miközben forgatják az erősen maró hatású oldatban a termékeket. Az egészségre ártalmas savgőzök miatt szigorú munkavédelmi előírások betartása mellett végezhető ez a fajta tevékenység. A savazás után a kristály ismét visszakerül a csiszolóba, ahol a „matt” csiszolatokat készítik el a dolgozók. Ezek az esetek többségében igen vékony, ( akár 0,5 mm-es ) vonalakat jelentenek. Ha lehet, itt még az előbbieknél is fontosabb szerepe van az összpontosításnak. A munkafolyamat végén a termékek tisztítása és dobozolása szintén kézzel történik.

Akik ezt a szakmát választják, azok több éves képzés keretein belül sajátítják el a szakma fortélyainak alapjait, mely alapokra építkezve évek során fejlesztik művészi szintre technikájukat. A megmunkálás kézzel történik oly módon, hogy egy ólomkristály formát (melynek súlya több kg is lehet) a levegőben tartva, finom apró mozdulatokkal hozzányomnak egy több ezres percenkénti fordulattal mozgó csiszolókoronghoz.

A termelés során fontos a precíz munka, és az állandó koncentrálás, hiszen egy rossz mozdulat olyan helyen ejthet vágást a terméken, mely nem tervezett. Egy ilyen “elhibázott” mozdulat jelentheti akár a kész áru eladhatatlanságát is, ami  több 10 000 Ft-os selejtet is jelenthet.

Alapanyagok

Két féle alapanyaggal dolgozunk. A hagyományos alapanyagként ismert ólomkristállyal, valamint egy pár éve kifejlesztett un. ólommentes kristállyal.

Ólomkristály

Az ólomkristályt olvasztással állítják elő. Az anyagának egyik legfontosabb összetevője az ólom-oxid, melynek aránya 24 % az ólomkristály olvadékában. Ennek az alapanyagnak köszönhetően az ólomkristály fajsúlyosabbá ill. fényesebbé válik. Erre utal a termékeken a “24% PbO” jelzés is. Az olvadékból a megszilárdulása folyamat közben különböző használati- és dísztárgyakat készítenek fújással vagy préseléssel, esetleg a kettő kombinációjával. Az így elkészített kristálytermékeket a későbbiekben különböző módon díszíthetik, például csiszolással.

Ólommentes kristály

A tradicionális ólomkristály összetételét átalakítva, kifejlesztettek egy új, ólommentes kristály anyagot.  Az ólommentes kristály megőrizte a hagyományos ólomkristály színét, fényét, ragyogását, de könnyebb, és a használatkor fellépő mechanikai hatásokat, sérüléseket jobban elviselő anyag született. Ráadásul, a modernkori gyártásnak és vegyészetnek köszönhetően sikerült csökkenteni az előállítás költségeit is. Szintén fontos szempont, hogy környezetünk ólomterhelését is lecsökkenthetjük, hiszen ezen termék előállításakor felhasznált anyagok ólmot nem tartalmaznak. Ez a modernkori alapanyag egyre népszerűbb a világ minőségi kristálytermékeit használók táborában.

Az ólommentes kristályt szintén olvasztással állítják elő. Az anyagának jellemzője, hogy az olvadékban az ólom-oxid tartalom lecsökkentése mellet jellemzően bárium- vagy titánium-oxid hozzáadásával érik el a kívánt szín és fényhatást. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a mért fizikai és optikai jellemzők szinte ugyanazon értékeket mutatják (némely esetben még meg is haladják) mint a hagyományos ólomkristály esetében. Az olvadékból megszilárdulása során különböző tárgyakat készítenek fújással vagy préseléssel. Ezeket a termékeket a továbbiakban többféle módon díszíthetik, például csiszolással, gravírozással, aranyozással, festéssel. Csiszoláskor nagyobb erővel kell a termékeket a csiszolókorongokhoz préselni, mivel ez egyerősebb anyag, mint az ólomkristály.

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2