BLOG

Kristály gyertyatartó az ünnepi hangulat megteremtéséhez

2017.10.08 10:01

KRISTÁLY GYERTYATARTÓ AZ ÜNNEPI HANGULAT MEGTEREMTÉSÉHEZ

A kristály gyertyatartó az egyik legkedveltebb ajándéktárgyak közé tartozik, amelyet nem egyszerű üvegből, hanem ragyogó kristályból készítünk el. De vajon mitől annyira elragadóak ezek a kristály ajándékok?

Miért vagyunk képtelenek ellenállni egy-egy mesésen csillogó kristály gyertyatartónak?

A titok nyitja magában a gyertyatartók anyagában rejlik. A kristály gyertyatartó anyaga ugyanis, nem egyszerű üveg!

Gyertyatartó gyertyávalA kristály gyertyatartók ólomkristályból vagy úgynevezett kristályüvegből (ólommentes kristályból) készülnek el. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően válik a gyertyatartó kifejezetten ragyogóvá, csillogóvá. Ezt  a csillogást a mesterek által kialakított mély vágások még határozottabbá, káprázatosabbá teszik. Az anyag, és a technika precíz kombinációjával lehet elérni a tökéletes hatást.

Ezek a termékek azonban nem csupán a kinézetük miatt olyan nagyon kedveltek, hanem mert a tömegesen gyártott egyszerű üvegáruval szemben, ezeket a kristály gyertyatartókat kézi formázással készítik el. A legügyesebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező üvegfúvó mesterek azok, akik ezeket a különleges és egyedi kristály gyertyatartókat készítik. A forma kialakítása után következik a termék dekorálása. A gyertyatartó csiszolását gondos tervezés előzi meg, ahol figyelembe veszik a megmunkálás lehetőségeit is.

A csodás mintázatok, és díszítések szintén kézzel készülnek, mégpedig savmaratással, vagy csiszolással. Így tehát, aki tudja azt, hogy a kristály gyertyatartók hogyan készülnek el, azzal is tisztában vannak, hogy milyen nagy odafigyeléssel és gondossággal készülnek ezek a termékek. A kristály gyertyatartó tehát igen nagy értéket képvisel, hiszen emberi kéz alkotja meg ezeket a mesés darabokat. Mindennek tudatában pedig, már az is érthető, hogy miért is olyannyira közkedvelt ajándék az a tárgy.

Nem árt azonban tudni azt is, hogy amennyiben ólomkristályból készülnek el, ami „puhább anyag” mint az átlagos üveg, sokkal óvatosabban kell bánni a kristály termékekkel! Ahhoz ugyanis, hogy egy kristály gyertyatartó hosszú időn át megőrizze ragyogását, szépségét és épségét, mindenképpen óvatosságra és kíméletes használatra van szükség! Ez az odafigyelés meghozza az eredményt, mert a gyertyatartónk így válik hosszú évtizedekre a lakás értékes díszévé.