BLOG

Kristályforradalom 20?? – mi benne lennénk…

2017.02.20 16:10

KRISTÁLYFORRADALOM 20?? – MI BENNE LENNÉNK…

Nemrégiben egyik csiszoló mesterünk Prágába utazott a családdal, hogy egy kis gasztro-kiruccanás keretében ismerkedjenek meg a sör fővárosával. Első nap, legnagyobb meglepetésünkre, e-mailt küldött az irodai címünkre, amiben csak ennyit írt: „Itt még a ruhaboltokban is kristályt árulnak…”.

A levelezés ugyan nem folytatódott, hazaérkezvén azonnal számon kértük csiszoló mesterünket, hogy mégis miért foglalkozott „munkaügyekkel” a folyékony kenyér hazájában?! ????

A válasz kézenfekvő volt: Prága tényleg minden ízében kristály-város. Persze nem csupán a szakma számára megy közhelyszámba, hogy Csehország kristály nagyhatalom, de mégis más ezt személyesen átélni egy prágai séta alkalmával.

Én minden évszakban bejártam már a Vencel teret és az Óvárost, azonban mégsem tudok betelni a látvánnyal, amit a kirakatok kristály-csillogása nyújt. Prága centrumában sétálva az ember úgy érezheti, hogy kristályboltról kristályboltra jár, szinte több van belőlük, mint étteremből! ????

És a turisták szemmel láthatóan odavannak értük. Nem csoda, hiszen a kristály vonzza a tekintetet. A kristálypoharak zömén megtalálható a kis matrica, „hand made” felirattal, jelezve, hogy a termék kézzel készült. Azt hiszem ez a sikerük egyik legfontosabb összetevője, ezért lát az ember szinte „kiállhatatlan” sorokat.

Azonban bennem, ahogy csiszoló mesterünkben is óhatatlanul felmerül a kérdés: itthon miért nincs ilyen? Vagy legalább ennek töredéke?

Nehéz megválaszolni ezt a kérdést, hiszen a magyar kristálymegmunkálás is világhírű (volt), és még ma is meglenne a lehetőség, hiszen nálunk is kiváló mesteremberek dolgoznak. A magyar iparművészet sajnos a mai napig nem kap kellő figyelmet, holott „kiváló kezek” gazdagítják ezt az országot.

Ráadásul Prágában is „csak” néhány dekor jelenik meg, ismétlődik a kirakatok ablakában, a Classic-dekor a legjellemzőbb. Mi jelenleg 13 kiemelt dekort kínálunk, nem beszélve a legújabbakról, mint amilyen például a Royal, vagy a már tervezés alatt álló Horoszkóp.

Azt gondolom, hogy még mindig hatalmas potenciál van a magyar kristály-megmunkálásban, azonban ez egyszer elillan majd, ha továbbra sem kap kellő figyelmet, ösztönzést. Remélem, hogy nem így lesz, mi a Black Crystlanál azon dolgozunk, hogy a kézzel csiszolt magyar kristály újra a régi fényében csillogjon.

Reméljük lesz még kristályforradalom Magyarországon! Ha ezt Ön is támogatná, kövessen minket Facebook oldalunkon is!

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2