BLOG

Ólommentes kristály - Felismered a különbséget?

2016.08.18 19:46

Ólommentes kristály – Felismered a különbséget?

Persze pontosan tudjuk, mely termékeink alapanyagául szolgált a hagyományos ólomkristály és melyek készültek ólommentes kristályból,  a megtévesztő hasonlóság néha velünk is képes a bolondját járatni egy-egy pillanat erejéig.

Ólomkristály termékeink, főként a kelyhek és a poharak vitathatatlanul egy hosszú évszázadokra visszanyúló tradíció megtestesítői, ellenben a 21. század a kristálygyártás területén is komoly innovációkat hozott. Itt pedig nem a díszítés technológiájának modern megoldásaira kell gondolnunk. Sokkal inkább a vegyészek titkaira.

2007_0709_104817AA

Mert titok itt is van bőven. Azt azonban elárulhatjuk, hogy a tradicionális ólomkristály egyik leglényegesebb alapanyagát, az ólom-oxidot az ólommentes kristály gyártása során felváltja a bárium- és a titánium-oxid.

A fényhatás és a színhatás így abszolút önmagáért beszélnek, míg egy olyan – jól alakítható és díszíthető – anyagot kapunk, amely nemhogy gyengébb, vagy érzékenyebb volna, mint a hagyományos ólomkristály, de jelentős mértékben erősebb, strapabíróbb is annál.

Mindez azonban nem okoz robusztus jelleget, sőt! Sokak szerint az ólommentes kristálypoharak szebben csilingelnek koccintáskor, mint a megtévesztésig hozzájuk hasonlatos, ólomkristály társaik.

Az ólommentes kristály tehát az ólomkristálynál keményebb anyag, így a csiszolás során a mesternek nagyobb erőt kell kifejtenie. Ez azonban nemhogy gondot jelentene, de új lehetőségekkel gazdagítja az alkotás folyamatát: új formákkal, új módszerekkel, új eljárási módokkal gazdagodik a szakma, ahogyan ismerkedünk ezzel az anyaggal is.

Ma már sokan kifejezetten az ólommentes kristály termékeket keresik, s bár sokan a hagyományosabb megoldások hívei közül még némileg óckodnak az újdonságoktól, világszerte egyre népszerűbb anyagról van szó a területen, ennek tényét pedig örömmel üdvözöljük.

 

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2