BLOG

Ajka Kristály hagyományai nyomában

2019.11.07 09:33

AJKA KRISTÁLY HAGYOMÁNYAI NYOMÁBAN

Az Ajka Kristály hagyományai nyomában

Ajka Kristály – egy kis történelem

Az Ajka Kristály 1878 óta működő üveggyár, mely az egyik legismertebb alkotó műhelye a Magyar üvegiparnak. A gyár elindulását bajor és szász mesterek munkái tették lehetővé, segítségükkel indult meg a fejlődés. A kezdeti háztartási jellegű termékektől egy hosszú fejlődés eredményeként az Ajka Kristály termékei egyre inkább a luxustermékek felé mozdultak el. Egyre több csiszolt kristály termék látott napvilágot az üveggyárban.

Az Ajka Kristály a minőségi kristály áruk gyártásán kívül, nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra is. Ennek következtében mind több és több képzett üvegcsiszolót és üvegfújót adtak a szakmának. Az Ajka Kristálytól kerültek ki a kristály poharak, vázák, tálak és egyéb díszmű termékek kialakításának mesterei.

Black Crystal és Ajka Kristály

Az 1994-ben létrejött Black Crystal is az ajkai oktatásának következtében jöhetett létre, hiszen a képzések döntő része ott zajlott. A Black Crystalnál dolgozó munkatársaink is szinte mind az Ajka Kristálynál tanult szakemberek. Az ő szívükben ugyanaz a tűz lobog a kristálytermékek iránt, mint a hajdani bajor és szász mesterekben.

Van különbség az Ajka Kristály és a Black Crystal csiszolt termékei között?

Kristály készletek

Természetesen van! Minden gyár kristálypoharai és más termékei is mutatnak hasonlóságot, és természetesen eltéréseket is. A kristály csiszolásának technikája természetesen hasonló, hiszen az Ajka Kristálynál kapott oktatás nem múlik el nyomtalanul. A gépek, a technika, az alapanyagok mind hasonlóak. Kicsit nagyobb eltérés talán a tervezésben, az elképzelések megvalósításában van. Mindkét manufaktúrának megvan a saját stílusa. Természetesen ennek a megítélése szubjektív, minden embernek más és más tetszik. Egy szépen terített asztal fényét mindegyik kristály fénye ünnepélyesebbé teszi. Talán még a termékek áraiban mutatkozik jobban különbség, a gyárak értékesítési stratégiáik és lehetőségeik függvényében.

Az anyagok között milyen különbségek lehetnek a kristályboltokban?

Alapvetően kétféle alapanyaggal találkozhatunk.

Az ólomkristály

Az ólomkristállyal, és az ólommentes kristállyal. Mindegyik anyagnak megvannak azok a tulajdonságai, amelyek jobbak a másiknál. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az ólomkristály egy hagyományos, ólom-oxidot jelentős (24%) mértékben tartalmazó, nehéz, viszonylag sérülékeny „puha” anyag.

Az ólommentes kristály

Az ólommentes kristály pedig egy modern, ólom-oxidot nem tartalmazó könnyebb, kemény anyag. Egy mindennapos használatnak kevésbé kitett kristályváza, kristály gyertyatartó, vagy kristály tál esetében nem annyira fontos szempont a keménység. Ezzel szemben a kristály pohár esetében már megjelenik meg az az igény, hogy ne keletkezzen rajtuk könnyen sérülés. Ezek elsősorban karcolásokat és csorbulásokat jelentenek. Egyébként ha a kidolgozás megfelelő minőségű, akkor kétféle kristály alapanyagot szabad szemmel gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni. Más gyáraknál szintén állítanak elő ólommentes anyagokból termékeket. A Black Crystal által használt alapanyagokat nagyrészt cseh kristályok, és olasz kristályok teszik ki. Ezzel szemben az Ajka Kristállyal, ahol hazai előállítású az alapanyagok többsége.

Végezetül talán csak annyi, hogy ez a művészi alkotásokat létrehozó szakma, képes csillogóbbá tenni egy ünnepi pillanatot. Ennek a művészi tudásnak a birtoklása azonban egyre kevesebb fiatalt csábít. Nem lehetetlen, hogy 50 év múlva, már ezeket a kristályokat sem érinti művészek alkotó keze. Csak az automata üveggyárak gépsorainak végeláthatatlan hada.