BLOG

Pálinkás pohár akár a mindennapokra

2020.02.16 16:17

PÁLINKÁS POHÁR AKÁR A MINDENNAPOKRA

Pálinkás pohár a Black Crystaltól
Pálinkás pohár Ajkáról

Pálinkás pohár Ajkáról

Pálinkás pohár és a pálinka

Pálinkás pohár használatát természetesen a pálinka kialakulásának kellett megelőznie. Ezt a hazánkban nagyon népszerű italt – amely a világ több országában is elismert – először 1332-ben említik írásos formában. Különlegessége, hogy a XVI. századig elsősorban gyógyszerként tartották számon. Napjainkban Magyarországon számos pálinkafőzde működik, melyek közül az egyik legszínvonalasabb – több díjat is nyert – ital a Matheus pálinka. Ezeknek az italoknak köszönhető, hogy az évszázadok alatt a pálinkás pohárnak is kialakultak jellemzőbb formái, melyek időnként a divatnak megfelelően változnak. Egy dolog változott a legkevésbé, a mérete. Kicsi az űrmértéke, 60-100 ml.

Pálinkás pohár formái

Ami a formákat illeti, alapvetően kétféle formacsoport van. Az egyik a (talp nélküli) pohár, a másik a talpas pálinkás pohár. Az utóbbit szokták még grappás pohárként is emlegetni, mert eredetileg ez a termék, az olasz grappa pohara volt. Mindkét forma jól használható egy étterem, szálloda vagy akár egy bár eszközeiként is. Ha azonban olyan helyre szánjuk a pálinkás poharakat, ahol könnyebben érheti mechanikai sérülés, akkor inkább mellőzzük a kehely formákat.

A poharak anyagai

A poharak alapanyagai manapság már lehet a papír, a műanyag, az üveg és természetesen a kristály is. Nálunk, a Black Crystal-nál a termékeink 99%-a valamilyen kristály anyagból van. Általában ólomkristály, vagy ólommentes kristály. A mai modern gyártási technológiának köszönhetően a sérüléseknek jól ellenálló kristály termékeket készítenek. Legyen az kancsó, tálak, likőrös pohár, konyakos vagy kávés pohár, whiskys, pezsgős pohár vagy egyéb konyhai kiegészítők.

Lehet csiszolni a pálinkás poharakat is?

Természetesen lehet! Ajkai manufaktúránkban számos dekorral látjuk el ezeket a termékeket. Az évszázados hagyománnyal rendelkező kézi csiszolások a mai napig különlegeségnek számítanak, akár a gyűjtők számára is. Ezzel a technikával akár a sérült régiségek is pótolhatók. Egy elegáns asztali terítéshez a porcelán étkészlet, a kanalak és evőeszközök mellett szinte kötelezően oda tartozik a kristálypohár készlet is. A csiszolt kristályok esetében a poharak felületén ejtett művészi bemetszések biztosítják a szemet kápráztató csillogást. Ez az ami képes a pillanatot is varázslatosabbá tenni. Így van a pálinkás poharak esetében is. Különösen akkor, ha e szett részét képezi egy gyönyörűen, kézzel csiszolt pálinkás üveg is.

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2