BLOG

Pezsgős pohár Ajkáról, a Black Crystaltól

2019.11.27 16:55

PEZSGŐS POHÁR AJKÁRÓL, A BLACK CRYSTALTÓL

Pezsgős pohár a Black Crystaltól

Pezsgős pohár és pezsgő

Pezsgős pohár készítés vélhetően a XVIII. században vagy azt követően jöhetett létre, hiszen a pezsgő is csak a XVII. századnak a terméke. Ismerték ugyan előtte is a habzó bort mint jelenséget, de ezt kezdetben selejtnek tartották. Tették ezt azért, mert kezdetben ez a nem megfelelően sikerült erjesztés következménye volt. Kezdeti titkolózások után viszont a XVIII. században már sokfelé ismertté vált. Magyarországon az egyik legismertebb pezsgőgyártó a Törley, és a BB.

Kristály pohár formák – segítség a választáshoz

A pezsgős poharak formáit alapvetően két csoportra oszthatjuk.

Az egyik, egy keskenyebb elegáns magas kehely. Ennek az előnye, hogy jobban tartja az ital aromáját a folyadék feletti részen, és a buborékok is szépen mutatnak lassú emelkedésük közepette. Fontos továbbá, hogy a pohárban a szénsavas állapot tovább tart a felső keskeny párolgási felület miatt. Ezt szokták pezsgős flőte-ként említeni (flute).

A másik, egy alacsonyabb és jóval szélesebb forma. A pezsgős pohárnak ezen formája állítólag Napóleon idejéből származik, amikor is pezsgőspohár “piramissal” ünnepelték a hódítások eredményeit. Ez a forma nem tartja olyan sokáig a szénsavas állapotot, a nagy párolgási felülete miatt. Szép és elegáns forma, de kevésbé népszerű napjainkban, mint az előzőekben bemutatott pohár. Hátránya még, hogy egy szilveszteri koccintáskor könnyebben kiloccsan az ital belőle.

Még egy érdekesség a formával kapcsolatban. Bár az emberek többsége a szárral és talppal rendelkező kelyheket is pohárként ismeri, az üvegiparban ezeket megkülönböztetjük. Vagyis pohár az, aminek nincs külön kialakított szára és talp része.

A pezsgős pohár és a kristály

Manapság a pohár készleteket sokféle anyagból készítik. Lehet az műanyag, papír, üveg vagy kristály. A papír vagy műanyag pezsgőspohár előnyeit most inkább nem részletezzük. A pezsgős pohár legelegánsabb anyaga a kristály. Az anyag lehet a klasszikus ólomkristály is, de lehet a modernebb, a mechanikai igénybevételnek jobban ellenálló un. ólommentes kristály is. Éttermeknek, szállodáknak, bárokba vagy mindennapos használatra konyhába, étkezőbe, ez utóbbit ajánljuk az anyag erőssége miatt. De akármelyik anyagból is van pezsgős pohár, ugyanolyan szépen fog csillogni. Már csak azért is, mert e két anyag termékei között egy laikus szem nem talál különbséget.

A kristály pezsgős poharakkal való ünnepi asztal megterítése sokkal meghittebé teszi a pillanatot. Nagyon szép vizuális élmény, amikor a kristály pohár oldalán finoman csillog az asztali gyertya fénye. Ilyenkor azt érezzük, mintha még maga a pezsgő fogyasztása is finomabb, elegánsabb lenne. Természetesen ehhez az érzéshez hozzájárul a kiegészítők, evőeszközök és porcelánok sora. Így lesz teljes a készlet. Mindenki érezte már, hogy mennyivel elegánsabb érzés egy olyan asztalnál ülni, ahol az evőeszközök, a porcelánok hangulata illeszkedik a megfelelő pezsgős pohár készlethez. Persze ehhez a tökéletes pillanathoz a szükséges még a többi kiegészítő harmóniája is, mint a vázák, szalvéták és az egyéb pohár szettek.

Mi a Black Crystalnál igyekszünk minden igényt kielégítő választékot nyújtani termékeinkkel. Kristályboltunkban megtalálhatóak a modern, a klasszikus, a dekor nélküli, és a Swarovski pezsgőspohár is. Pezsgős poharaink választéka megfelel az egyszerűbb és a dekoratívabb elképzeléseknek is. Választhatják eskövői ajándéknak vagy bármilyen más alkalomra, esetleg simán csak saját maguknak. ????

Rendeljen tőlünk, és akár 1 nap alatt leszállítjuk Önnek.

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.