BLOG

Kristály pohár Ajkáról, az üveg bölcsőjéből

2019.11.29 16:44

KRISTÁLY POHÁR AJKÁRÓL, AZ ÜVEG BÖLCSŐJÉBŐL

Kristály pohár Ajkáról
Kristály pohár és likőr

Kristály pohár Ajkáról

Kristály pohár története hosszú múltra tekint vissza. Mesterien megmunkált, művészi kidolgozású kristály poharakat, üvegpoharakat és kelyheket a XVI. század óta készítenek. Magyarországon a nemzetközi hírű üveggyártás az Ajka Kristállyal kezdődött. Ők honosították meg ezt a technológiát, majd fejlesztették tovább a luxus termékek piacára betörve. Később az oktatásban is élen jártak, évtizedeken keresztül képezve a szakma krémjét.

Az ember azonban már az ókorban kifejezett figyelmet fordított a gasztronómiára, s mint művészetet – értelmezte azt, ennek megfelelően az étkezés, az evés-ivás eszközeit is magas igénnyel válogatta meg a tehetősebb, részletekre is sokat adó polgár. Az asztalra nagy gonddal helyezték fel az étkészletet, az evőeszközöket, a kristály poharakat. A kelyhek, a poharak mindig is kiemelt figyelmet kaptak e területen, s a tendencia:

alkalomhoz / italhoz megfelelő poharat válassz!”

– a mai napig változatlan.

Kristály pohár, vagy kristály kehely?

Nos, ez nagyon gyakran visszatérő kérdés. Alapvetően azt mondhatjuk, a kehely olyan pohártípus, mely talppal is rendelkezik, míg a pohár rendszerint hengeres-ovális egység. A talpas pohár kifejezés a kehelyre utal: talp (pes), kupa(cuppa); görögül poterion, latinul calix. A hétköznapokban azonban a legtöbb ember nem tesz különbséget ezek alapján a termékekben. Általában a kristály pohár kifejezést használják legtöbbször.

A Black Crystal termékei

Cégünk kristály poharai valamennyi italtípushoz és alkalomhoz széleskörű választékot nyújtanak. Elegancia és az egyediség. Egy Black Crystalnál készült kristálypohár minden esetben eredeti, minősége garantáltan a legmagasabb kategóriát képviseli, legyen az ólomkristály, vagy modern kristályüveg (ólommentes kristály). A minőség garanciája munkatársaink szakértelme és a szakma szeretete. Ezek nélkül nem lehet igazán szép kristály poharakat készíteni. Munkatársaink éveken át tanulták az üveg dekorálásának mesterfogásait. Szakmaszeretetüknek és kitartásuknak láthatjuk az eredményét a webshopunk választékában.

Kristály poharaink, kristály kelyheink az ünnepi étkezéseket, a koccintásokat, a jelentős pillanatokat még hangsúlyosabbá, igazán nagy volumenűvé varázsolják. Ahogy egy szerelmes vacsora pezsgőkoronája is az összekoccanó kristálypoharak csengő hangjával lesz felejthetetlen. Koccintások alkalmával azért nem árt néhány dologra figyelni. A legfontosabb, hogy a száj részen kifelé hajló poharak esetében nagyon finoman “üssük össze” a kelyheket. Ellenkező esetben a kristály csengő hangjának szépségét beárnyalhatja a keletkező csorba. Aki szeret koccintgatni, annak szájnál befelé záródó kristálypohár készletet ajánlunk. ????

Látogassa meg kristályboltunkat, és tekintse meg kínálatunkat!