BLOG

Így szúrhatja ki a sorozatgyártott tömegterméket!

2017.01.06 16:23

ÍGY SZÚRHATJA KI A SOROZATGYÁRTOTT TÖMEGTERMÉKET!

Az utóbbi időben sokan kerestek minket azzal a kérdéssel, hogy meg lehet-e állapítani egy kristálypohárról, hogy csiszolata valóban kézzel készült. Az avatott szem azonnal felismeri a gépi csiszolást, azonban a bejegyzést elolvasva kevésbé tájékozott vásárlóink is meg tudják majd állapítani, hogy a féltve őrzött készlet valóban kézimunka-e!

 

A kristálymegmunkálás hőskorában kézzel készült mind a forma, mind pedig a dekoráció. Egy mester kezének munkáját őrizte minden kristálykészlet, ahogy ez a Black Crystal termékeire mai napig is érvényes.

Azóta sajnos sokan feladták az egyébként költséges, és kevesebb hasznot hozó kézi kivitelezést és áttértek a gépi gyártásra. Mi azonban nem szíveljük, ha a számunkra kedves kristályt futószalagra kényszerítik, és úgy tűnik, egyre többen értenek egyet velünk.

 

A gép árulkodó nyomokat hagy

Kezdetben „csak” a forma kialakítását gépesítették. Ennek lényege, hogy egy úgynevezett présformába öntik a forró olvadékot, és a préselés során nyeri el a kristálypohár végleges formáját. Később már a dekorációt is „beleépítették” a présformába, így a folyamat során egy időben elkészült a forma és rákerült a minta is.

A tömeggyártásból kikerült poharakon megfigyelhető egy vékony „hegesedés”, egy perforációs vonal a poharak falán. Ez természetesen eltüntethető, azonban a gyártónak ez többletköltséget jelent, ami nyilvánvalón megjelenik az eladási árban is.

 

A kézi csiszolat összetéveszthetetlen

Lehet, hogy elfogultak vagyunk, de a kézi csiszolat összemérhetetlenül szebb a legjobb gépi megoldásoknál is. Persze ennek felismerésére is vannak hatékony módszerek. Előzetesen egy javaslat: nézze meg a fenti (fő)képen, miként verik vissza a fényt az összehasonlított kristályok. A kézi csiszoláson több szín is élesen kivehető, ezt nevezzük kristályos csillogásnak. A géppel csiszolt pohár erre nem képes…

 

A kézi csiszolat egyedi, s ezáltal felismerhető. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nincs két tökéletesen egyforma minta, tehát készleten belül, sőt, akár egy poháron is eltéréseket fedezhetünk fel. A gépi sorozatgyártásban kialakított minták „tökéletesek”, vagyis egyformák: legyen szó „hibátlanságról”, vagy sorozatosan ismétlődő hibákról.

A csiszoló mester természetesen igyekszik a lehető legpontosabban követni az ideális mintát, s éppen ezért nem zavaróak az említett eltérések, hiszen ezek csak a célzott megfigyelésénél tűnhetnek elő.

A gépi tömeggyártással szemben állandó előnyünk, hogy egyedi, aprólékos és akár kísérleti mintákat is készíthetünk, egyedi igényeket elégíthetünk ki, hiszen nem kell milliószám értékesítenünk egy sorozatot, hogy az behozza a gyártási költséget.

 

A (majdnem) tökéletes trükk

Végezetül meg kell említenünk egy kirívó típust, az úgynevezett „hibrid dekorációt”. Ekkor a dekoráció fényes részeit készítik géppel, majd a folyamat végén, a dekoráció matt (fehér) elemeit már kézzel viszik föl. Így, ha csak felületes pillantást vetünk a dekorra, könnyen becsaphat minket, és a kézimunka benyomását keltheti. Jobban megnézve azonban feltűnik, hogy lényegében ez is a futószalagról ugrott le.

Ha garantáltan kézzel készült kristálytermékeket szeretne vásárolni, válasszon a Black Crystal termékei közül! Állandó, 5%-os rajongói kedvezményükért, további akcióinkért kövessen minket Facebookon is!

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2 mypos_eu