BLOG

Kristály variációk Faragó Miklós festőművésszel - művészet és mesterség

2016.12.04 16:43

KRISTÁLY VARIÁCIÓK FARAGÓ MIKLÓS FESTŐMŰVÉSSZEL – MŰVÉSZET ÉS MESTERSÉG

Kristály és porcelán Faragó Miklóstól

Kristály variációk Ajkáról

Csiszoló mestereink számára a kristály megmunkálása művészet, és filozófiánk szerint ez a kézművesség alapja. Aki mesterségét egy bizonyos szinten, és valódi lelkesedéssel űzi, az a szó eredeti értelmében: alkotó. Ebben találkozott a véleményünk Faragó Miklós festőművésszel, aki a porcelán után a kristály felületén is ki akarta próbálni a művészetét.

A kristály mint alapanyag

Évszázadok óta az egyik legnépszerűbb üvegipari alapanyag, melyet művészi alkotások megjelenítéséhez is előszeretettel használnak. Gyönyürű csillogása és csengő hangja mélyen belevésődik az ember emlékezetébe. Klasszikus, hagyományos alapanyaga az ólomkristály (lead crystal), melynél az ólom-oxidé volt a főszerep. Modern összetételű testvére az un. ólommentes kristály (lead free crystal), melyet napjainkban már titán-oxid hozzáadásával tökéletesítenek, hogy a mosogatógépek számára is megfeleljenek. Ezekből az anyagokból leginkább, poharat, kelyhet, vázát, tálat, gyertyatartót, palackokat, lámpákat és csillárokat készítenek. Poharak közül kiemelten a whiskys poharat, boros poharat, sörös poharat, brandys poharat, pezsgős poharat, pálinkás poharat gyártják. A dekorációkat nálunk, a Black Crystalnál kézzel készítik, amelyek egyediséget kölcsönöznek a termékeknek.

Kristályok öltöztetése

Hasonlóan a Gresham-palotával való együttműködéshez, számunkra ez is egy igazán lelkesítő kihívás volt, hiszen festőművész alkotásainak kristályra való „felcsiszolás” merőben új tapasztalati teret nyitott meg előttünk. Az első lépések szükségszerűen bizonytalanok voltak. Azonban a közös munka idővel összehangolta csiszoló mestereink és Faragó elképzeléseit.

Faragó gyakran napokig mellettünk volt, és figyelte, hogyan készülnek el egymás után a különböző változatok, hogyan kerülünk lépésről-lépésre egyre közelebb a célhoz, hogy a kristály végül engedjen közös elképzeléseinknek.

Sokan felteszik nekünk a kérdést, hogy egy-egy minta megtervezésekor, a tervek készítése közben hogy tudunk döntést hozni, hogyan választjuk ki a „tökéletes” változatot.

Nos, én nem hiszem, hogy van abszolút „tökéletes” alkotás, de azt többször is megtapasztaltam már a két évtized során, amit egyedi kristálytermékek tervezésével és készítésével töltöttünk, hogy a tervezésben is létezik az „aha-élmény”. A sok változat között ösztönösen ráérzünk, egyszerűen egyértelművé válik, hogy „ez az” a kész kristály, amit kerestük.

Azt hiszem éppen ez a közös munka csúcspontja. Szerencsére Faragó Miklóssal is sikerült ilyen szép pillanatokat megélnünk, sikerült kristályban kifejezni közös elképzeléseinket. Mindennek persze az volt az alapja, hogy a mesterség és a művészet mind Faragó, mind pedig a Black Crystal csiszoló mesterei számára rokon értelmű fogalmak.

Faragó Miklós

Művészeti tanulmányait a hatvanas évek végén Varsóban végezte a Képzőművészeti Akadémia grafika és festő szakán. Első külföldi, skandináviai kiállítása után norvég királyi ösztöndíjat kapott. Az elkövetkező években Olaszországban – Rómában és Szicílián – élt és alkotott.

1971-től New York és Montreál után Kaliforniában telepedett le, ahol Santa Monicán rendezte be műtermét. Az 1980-as évek derekán települt vissza Európába. Párizs és München után Zürichben, később Liechtensteinben nyitotta meg stúdióit. Művészetére jellemző, hogy puszta kézzel (ecset nélkül) fest, és előszeretettel próbálkozik a különböző médiumok adta lehetőségek kihasználásával, legyen szó porcelánról, textíliáról, üvegről, kristályról stb.


Érdeklik akcióink, legújabb kézműves termékeink? Kövessen minket Facebookon is, és igényelje 5% rajongói kedvezményünket!

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2