BLOG

Ólomkristály termékek a Black Crystaltól

2019.11.28 16:52

ÓLOMKRISTÁLY TERMÉKEK A BLACK CRYSTALTÓL

Ólomkristály termékek a Black Crystaltól

Ólomkristály Ajkáról

Ólomkristály mint az exkluzív üveg

Az ólomkristály évszázadok óta a kristály termékek legjellemzőbb alapanyaga. Angol elnevezése a lead crystal vagy lead glass. Ennek az anyagnak az egyik fő alkotóeleme az ólom-oxid. A ólomkristályokban ebből 24%-ot (24% PbO) találhatunk. Az ólom-oxiddal tudták az üveg alapot úgy módosítani az olvadékban, hogy az elvárt reflexiót (fény visszaverődést), a csengő hangot biztosítani tudják. Magát az olvadékot üveghutákban üvegfúvók formázták kézzel, majd szükség esetén később üvegcsiszolókkal munkálták meg. Magyarországon a múltban leginkább jellemzően Ajkán (Ajka Kristály) és Parádsasváron készítettek ilyen jellegű termékeket. A Parádsasvári üzem azóta már bezárt. Manapság már a Black Crystal is részese a kristály gyártók sorának. A modern kristálygyártás új alapanyaga manapság már az un. ólommentes kristály.

Az ólomkristály dekorálása

Kézi csiszolás – üvegcsiszolás

Az ólomkristályt a legtöbb esetben hagyományos üvegcsiszolással díszítik. Ez egy régi kézműves technika, amelyben egy – manapság már ipari gyémánt – korong segítségével vágjuk bele a termékekbe a dekort. Az így kapott csiszolt termék egy igényes, gyönyörű lakberendezési tárgy is lehet. Ez a művészi feladat nagy odafigyelést, koncentrálást igényel.

Ólomkristály díszítése homokfújással

Az ólomkristályok dekorálhatók homokfúvással is. Ennek a különleges eljárásnak az a lényege, hogy egy sablon segítségével kitakarják a felület egy részét, és a többit kvarchomokkal “koptatják”. A homokkal végzett munka után nagy gondossággal el kell távolítani a terméken maradt sablont, és az apró homok szemcsék mindegyikét is.

Aranyozás

Az ólomkristályra elhelyezhetünk arany dekorációt is. Ezek lehetnek fényes ill. matt díszítések is. Az aranyozás állhat önmagában is, de díszesebbé tehetjük gravírozással is.

Az ólomkristály festése

Divatos még a festés mint díszítési technika. Ennek alkalmazása hasonlóan történik, mint porcelánoknál. Az itt kialakított mintázatot azonban nem lehet olyan magas hőmérsékleten beégetni mint egy festett porcelán esetében, az ólomkristály viszonylag alacsony olvadási hőmérséklet.

Gravírozás

Ez egy nagyon hasonló technika az üvegcsiszoláshoz, csak az itt kialakított dekorációk aprólékosabbak és nagyobb kézügyességet igényelnek. Ezzel a módszerrel készülnek jellemzően a lovas, vadászos és más jeleneteket felvonultató ábrázolások a kristályokon.

Swarovski kristályos díszítés

A Swarovski kristály tulajdonképpen az ólomkristálynak egy speciális változata, ahol az ólom-oxid tartalom eléri vagy meghaladja a 30%-ot Emiatt ezeket nehéz ólomkristálynak nevezzük. Ennél a díszítésnél egyszerűen egy speciális ragasztóval elhelyezzük a tervezett helyre a kristályokat. Ez egy nagy koncentrálást igénylő aprólékos munka. Az így készült dísztárgy szinte ragyog.

A kész ólomkristály

Az elkészült termékek általában egy kör alakú arany matricával jelezzük, a jellemzők feltüntetésével. A Black Crystalnál (Ajkán) ezen kívül még használunk EAN kódos egyedi termék azonosítókat is.

Ebből az anyagból jellemzően a következő termékeket állítjuk elő: tálak, kristály vázák, poharak, kehely, lámpák, palackok, kancsók, gyertyatartók, bonbonierek és egyéb dísztárgyak. Külön kiemelném a napjainkban egyre népszerűbbé váló pálinkás és whiskys poharakat. A fent említett termékekkel is lehet találkozni különböző rangos művészi kiállításokon.

Mivel az ólom-oxidot bányásszák, ezért ebből az anyagból készült termékek árai magasabbak. Ám ettől függetlenül tökéletesen alkalmasak karácsonyi ajándéknak, esküvőre, nyugdíjba vonulás alkalmával, nászajándéknak vagy akár évfordulós ajándéknak is. Sőt! A lakásunkban mint lakásdekoráció, tökéletes választás. Igaz, az ólomkristály árak nem a legolcsóbbak, de egy ilyen gyönyörű és igényes termék birtoklása megéri.