Így mindig csillogó marad a kristály! Tippek&Trükkök

Ha nem fordít kellő figyelmet a kristály helyes tisztítására, akkor ragyogása idővel elhalványodhat. Összeszedtük Önnek a leghasznosabb tippeket – mi így őrizzük meg a kristály csillogását!

1 – Soha ne mosogatógépben!
A mosogatógép megkönnyíti a hétköznapjainkat, és manapság egyre több konyhának elengedhetetlen tartozéka. Azonban a kristálypoharakat, és általában a kristálytermékeket nem javasoljuk mosogatógépben tisztítani! Sőt, ezt olyannyira fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mindig, minden termékünk dobozán felhívjuk rá a figyelmet!

Ez ráadásul fokozottan érvényes az ólomkristályra, hiszen ez egy „puhább” anyag, amely sokkal jobban ki van téve a felületi karcolódásnak, mint az ólommentes kristály, vagy éppen az üveg. Minden gépi mosogatáskor nő az apró, szemmel alig észrevehető karcok száma, míg végül azt veszi észre az ember, hogy az ólomkristály már nem csillog annyira, mint régen, mintha inkább „opálos” lenne.

A mosogatógépben tisztított kristályoknál nagyobb esély van arra, hogy az egymás mellett lévő mosatlanok megsértik egymást. Persze vannak kíméletesebben dolgozó mosogatógépek, illetve az ólommentes kristály ellenállóbb, így nagy ritkán tehetünk kivételt, de jobb nem kísérleti az ördögöt!

2 – Amilyen a szivacs, olyan a végeredmény
Summa summarum, mi a kézi mosást ajánljuk, még ha nem is leszünk népszerűek egy ilyen tipp nyomán. Ráadásul még szivacs és szivacs között is különbséget kell tennünk. Az előbb felsorolt okok miatt nem ajánljuk a durvább, „dörzsi” szivacsokat sem, hiszen ezek is képesek felsérteni az érzékenyebb ólomkristály felületét, ami aztán idővel elveszíti a ragyogását.

A legjobb, ha normál szivaccsal, kézzel mossuk el kedvenc kristályainkat!

3 – A vízkő és a foltok elleni harc
Mindannyian tudjuk, hogy mennyire bosszantó jelenség, amikor a gondosan elmosott kristálypoharak foltosan száradnak meg, illetve idővel vízkövesednek, jellemzően a pohár fenekén. Olyan mintha éppen csak átlötyköltük volna őket az utolsó használat után, épp ezért némi szégyenérzettel rakjuk a vendégek elé.

Ennek megelőzésére is több tippünk van. A leghatékonyabb, és egyben legidőigényesebb, ha a kristályt a mosogatás után nem hagyjuk magától megszáradni, hanem azonnal, és alaposan szárazra töröljük. Ehhez mindenképpen tiszta konyharuhát, esetleg papírtörlőt használjuk.

Egy másik megoldás, hogy a mosogatószerhez adunk némi ecetet. Mi a Black Crystalnál ezt 9:1 arányban szoktuk keverni (1 rész ecet), és ezzel mossuk el a kristályokat. Fontos, hogy a miután elmostuk fejjel lefelé (nem ferdén!) elhelyezve hagyjuk magától megszáradni! Persze ilyenkor is érdemes a száradás során tiszta konyharuhára, vagy papírtörlőre tenni a poharakat.

Legyen még ma Facebook rajongónk, hogy minden vásárlásnál 5%-al olcsóbban kaphassa meg a kiválasztott termékeket, és elsőként értesüljön legjobb Black Crystal-kedvezményeinkről!