BLOG

Kristály termékek, mint egy exclusive alapanyag képviselői

2017.06.08 12:13

KRISTÁLY TERMÉKEK, MINT EGY EXCLUSIVE ALAPANYAG KÉPVISELŐI

Kristály termékek Ajkáról

Kristály termékek a Black Crystaltól

Kristály termékek Ajkáról

Kristály termékek említésekor, akkor azonnal az ajkai kristály jut eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen Ajkán már a 19. század közepén is üvegművesek készítették a szebbnél szebb portékákat.

Később, a század végén a bajor és a szász üvegművesek betelepülésének köszönhetően az ajkai üveggyártás fellendült és óriási hírnévre tett szert. Az üveggyártás maga több évezredes múltra tekint vissza. Ez idő során az emberiség kitapasztalhatta, hogy mely alapanyagok és adalékok segítségével milyen típusú és minőségű üveget tud létrehozni. Ez a múlt olyan tudás anyagot kölcsönöz az üveggyártásnak, a kristály termékek gyártásának, melynek révén a jövőre nézve is garantálható a töretlen siker. Az üveggyártás sokféleségét a folyamatosan megújulni képes technológia, a kiválóbbnál kiválóbb tervezők és az újonnan felfedezett alapanyagok biztosítják. A manufaktúra által használt anyagok a következők:

  • Kristály termékek ólomkristályból
  • Titán kristály
  • Bárium kristály

A kristály poharak előállítása ma már többféle módon is történhet.

Az ólomkristály

A hagyományos ólomkristályt olvasztással állítják elő. Amikor a megfelelő hőfokot eléri az üveg olvadék, akkor ólom-oxidot kevernek hozzá. Ennek az anyagnak tulajdonítható az ólomkristály nagyobb fajsúlya és fényessége. Ezt jelzi a matricákon a “24% PbO” felirat is. Az olvadék lehűlése során különböző használati- és dísz kristály formákat lehetséges előállítani. Az előállítás préseléssel vagy fújással vagy akár mindkettő alkalmazásával történik, majd ezeket az ólomkristály termékeket üvegcsiszolással díszíthetik.

Ezt a hagyományos ólomkristályt mára már továbbfejlesztették, és egy modern, környezetbarát ólommentes kristályt hoztak létre.

Ezek az újfajta kristály termékek megőrizték az eredeti ólomkristály minden pozitív tulajdonságát. Annak ellenére sikerült ez, hogy a régi anyag lelkét adó ólom-oxidot szinte teljes egészében mellőzték. Ráadásul ellenállóbbá vált a későbbi használat során keletkező esetleges mechanikai sérülésekkel szemben. Ezt a tulajdonságát legújabban titán-oxid hozzáadásával érik el, vagyis ezeket a kristály termékeket nevezhetjük éppen titán kristálynak is.

A kristály termékek csak poharakat jelentenek?

Nem.  A Black Crystalnál a kristály termékekhez a teljesség igénye nélkül az alábbiak tartoznak: poharak, kelyhek, vázák, tálak, gyertyatartók, palackok, és sok minden más, ami kristályból készül. Egyébként poharakból is több féle termékből lehet választani. Például: likőrös pohár, sörös pohár, pezsgős pohár, kristály brandys kehely, whiskys pohár, kristály boros kehely, vizes pohár, pálinkás pohár stb. Ezek a kézzel készült gyönyörűen csillogó különleges áruk, tökéletesen illenek a porcelán készletekhez is. Ajándéknak is nagyszerűek, különösen díszdobozban átadva, vagy Swarovski kristályokkal díszítve. Örömet és boldogságot tudnak okozni nászajándékként, évfordulós vagy esküvői ajándékként is.

kandh A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el. simplepay_hu_v2 mypos_eu